Fordelene ved optimal testeron nivue

Afinfo@hijama.dk

Fordelene ved optimal testeron nivue

8 råd til at øge dit testosteron-niveau
klogkost.dk | November 1

Produktionen af det mandlige kønshormon testosteron bliver mindre med alderen, og det kan medføre fedme, mindre muskel- og knoglemasse, færre røde blodlegemer, hjertekarproblemer, mindre sexlyst samt dårligere humør og hukommelse.

Puha, siger du nok, mens du overvejer om du skulle gå ned til lægen og få et skud testosteron.

Og jo, det er en god ide at gå til lægen, hvis du har nogle af de ovenstående problemer, men før du siger ja til et testosteron-tilskud, skulle du måske se om du kan spise dig til et højere testosteron-niveau.

For udover at overvægt, stress, dårlig kondition, inaktivitet og søvnmangel kan medføre lavere testosteron-niveauer, så kan din kost også påvirke din krops produktion af hormonet.

Testosteron produceres i testiklerne, hvor Leydig celler omdanner kolesterol til testosteron, der sendes rundt i kroppen via blodbanerne, hvor det har indflydelse på mange af din krops funktioner.

Kun to-tre procent af den producerede testosteron er fri og kan derfor flyde ind i celler og aktivere receptorer, der påvirker vores krop og sind.

Hovedparten (50-70 procent) af testosteronen bindes til et protein kaldet SHBG (Seksualhormonbindende globulin), hvor hormonet er inaktivt i forhold til muskelopbygning og humør-regulering.

En mindre del af testosteronen bindes til et andet protein kaldet Albumin, som dog mere skal opfattes som et transport-protein, hvor testosteronen kan stå af, hvor der er brug for det.

Når mænd bliver omkring 45 år stiger SHBG-niveaet dramatisk (ca. 40 procent) og inaktiverer dermed større mængder testosteron, hvilket bla. medfører større fedtprocent og måske også er årsagen til mindre sexlyst.

En metode til at booste testosteron-niveauets effektivitet er derfor bl.a. at øge mængden af såkaldt biotilgængeligt (det albumin-bundne og frie) testosteron ved at reducere det SHBG-bundne testosteron.

Men allerede tidligere i forløbet er det muligt at påvirke produktionen af testosteron.

Processen begynder når hypofysen bliver påvriket af et hormon, der signalerer at din krop er i testosteron-underskud, hvorefter den begynder at producere to hormoner: 1) follikelstimulerende hormon (FSH) og 2) luteinzing hormon (LH). De to hormoner bliver med blodet bragt ned til testiklerne, hvor FSH starter sædproduktionen og LH stimulerer leydig-cellerne til at producere testosteron.

1. Østers
Østers har i århundreder været forbundet med en højere libido, men de videnskabelige beviser er mildest talt tvivlsomme. Til gengæld har østers et højt indhold af zink, der har betydning for testosteron-produktionen.

Et normalt zink-niveau forhindrer, at enzymet aromatase, der blandt andet omdanner testosteron til østrogen, bliver for aktivt. Hvis det er overaktivt omdanner det mere testosteron end det burde til østrogen.

Derudover regulerer zink det follikelstimulerende hormon og luteinzing-hormonet, der i hypofysen får din krop til at øge testosteronproduktionen.

Zink forbedrer også andre forskellige mekanismer, blandt andet omdanner det androstendion hurtigere til testosteron i forbindelse med højintens træning. Androstendion er en mellemstation på vejen fra kolesterol til testosteron.

2. Olivenolie
Leydigcellerne producerer som sagt testosteron af kolesterol. Og et argentinsk studie viser at kokosolie og olivenolie tilsyneladende hjælper cellerne til at absorbere mere kolesterol. Cellerne bliver bedre i stand til at udtrække kolesterol fra ester, der er et kemisk stof, som kolesterolet er bundet til. Jo mere af det frie kolesterol Leydig-cellerne har adgang til, jo hurtigere går testosteron-produktion.

3. Druer
En klase røde druer hver dag har vist sig både at øge testosteron-niveauet og forbedre din sæds evne til at svømme – som er mest relevant, hvis du ønsker at få børn. Røde vindruers skind indeholder resveratrol, der er en antioxidant, der også findes i rødvin og chokolade i mindre mængder.

4. Torskerogn
Du skal måske ikke spise torskerogn lige før en date, men indholdet af D-vitamin i rognen kan højne testosteron-niveauet med op til 90 procent. Ifølge et studie fra Graz Medicinske Universitet i 2010 er der en omvendt sammenhæng mellem et højt D-vitamin indhold i blodet og et lavt niveau af SHBG (Sex Hormone-Binding Globulin). Hvis du ikke er vild med torskerogn, så skal du overveje at vælge magre fisk med et lavt omega-3 indhold.

Omega-3 er godt for dit hjerte, men ikke nødvendigvis for dit testosteron-niveau. Der er i hvert fald modsatrettede studier af effekten af at spise omega-3 fedtsyrer. Mens nogle studier konstaterer at de ikke påvirker testosteron-niveauet fandt et japansk studie fra 2000, hvor forskere gennemgik forskellige typer fedts indflydelse på testosteron-niveauet, at omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA havde en negativ indflydelse, mens ingen andre fedttyper havde nogen signifikant betydning.

Men til gengæld hindrer omega-3 fedtsyrerne i fede fisk som tun og laks insulinresistens, der har vist sig at være forbundet med et lavt testosteron-niveau. Muligvis er det dog det lave testosteron-niveau, der er skyld i insulin-resistensen.

Fedt er især afgørende for testosteron-produktionen i forbindelse med hård muskeltræning, så hvis du bare sørger for at overholde anbefalingen om at spise fisk to gange om ugen, så er du på sikker grund.

5. Granatæbler
Et studie fra Queen Margaret University i Edinburgh viste at granatæblejuice øger spyttets testosteronniveau med gennemsnitligt 24 procent og forbedrer humør og velvære hos både raske mænd og kvinder.

Et studie offentliggjort i International Journal of Impotence Research i 2007 viste, at 47% af 53 mænd med potensproblemer fandt deres tilstand forbedret efter et dagligt antioxidant-fyldt glas granatæblejuice.

6. Oksekød
Alverdens bodybuildere sværger på, at rødt kød har effekt på opbygning af deres muskelmasse, men faktisk er der kun få nyere forsøg, der klart beviser en markant sammenhæng mellem stigninger i indtagelse af rødt kød og testosteron-niveauet. Stigningerne er der, men berettiger måske ikke til at spise et halvt kilo oksekød hver dag.

Et dansk forsøg fra August Krogh Instituttet i 1992 viste ikke store forskelle mellem en kødrig diæt kontra en vegansk diæt. Forskerne konkluderer:

6 uger på en lacto-ovo vegetarisk kost forårsagede et mindre fald i det samlede testosteron-niveasu og ingen væsentlige ændringer i den fysiske præstation hos mandlige udholdenhedsatleter sammenlignet med 6 uger på en blandet kødrig kost. En lacto-ovo vegetarisk kost indebærer dog at det er tilladt at spise mælkeprodukter og ikke mindstæg, der også menes at øge testosteron-niveauet.

Udover et højt proteinindhold er oksekød en væsentlig kilde til zink, der er vigtig for produktionen af testosteron. Og selv om du ikke skal spise for meget mættet fedt, er en smule nødvendigt for at producere testosteron. Så et par røde bøffer om ugen kan bidrage til testosteron-produktionen – og måske nogle større muskler.

7. Broccoli
Et forhøjet østrogenniveau fører til fedtophobning og kan forstyrre muskelvækst. Broccoli, kål og rosenkål indeholder høje niveauer af indol-3-carbinol, som efterligner og konkurrerer med kvindelige østrogener om at påvirke kroppen. Indol-3-carbinol optager så at sige pladsen, så østrogener ikke kan komme til. I et klinisk studie, næsten halverede indol-3-carbinol det kvindelige hormon østradiol hos mænd.

8. Æg
Æg har et højt indhold af kolesterol pg hører også til i den øverste halvdel over zink-indhold. Dertil kommer et højt protein-indhold. Kolesterol og zink findes nærmest kun i æggeblommen, der også indeholder ca. en halv gang mere protein end æggehviden. Undersøgelser har vist at kolesterol-indholdet i æg ikke forhøjer det dårlige kolesterol-indhold i blodet og at det ikke ændrer på hjertekar-sundheden.

Www.hijama.dk

Om forfatteren

info@hijama.dk administrator