Sig farvel til kemo og skrappe lægemidler – udsult kræftcellerne i stedet! Af Dr. Mark Stengler Uddrag af Natural Healing Encyclopedia Part II Cancer

 

Inden for militæret har en af de gennemgående strategier for nedkæmpelse af fjenden været at afskære forsyningen af fødevarer. Enten overgiver fjenden sig eller har udsigt til at dø af sult. Det viser sig, at det samme koncept gælder for kræftceller. Uden deres energikilde dør de.

Kræftceller har enorm appetit på glukose – et simpelt sukkerstof. Kræftceller har brug for et biprodukt fra omsætningen af glukose for at få energi. Normale celler kan udnytte fedtstoffer som brændstof ud over glukose. I 1924 opdagede den tyske læge, fysiolog og Nobelpris-modtager Otto Warburg, at kræftceller ernæres af sukker-stofskiftet inde i cellerne. Han udgav flere værker om dette koncept, herunder ”The Metabolism of Tumours” – (“Svulsters stofskifte”, red.)

 

“Hønen eller ægget” i kræftdebatten

Den debat har stået på i årevis. På den ene side står argumentet, at det er dette anderledes stofskifte, som ernærer kræftcellerne. På den anden side, at det ændrede stofskifte er et biprodukt af kræften selv. Warburg havde en stærk mistanke om, at netop dette skift i metabolisme var den primære årsag til kræft. Men det blev aldrig accepteret af de medicinske selskaber som en primær årsag til kræft. Desværre hører jeg stadig i dag, at kræftlæger fortæller patienter, at kostændringer har meget lille indvirkning på behandlingen af deres kræftsygdom. Det svarer til, at ofre for blodprop i hjertet får serveret hamburgers under indlæggelsen. Hvor tåbeligt.

Den nyeste forskning afslører, at Warburg havde ret. Et hold forskere fra University of California, Los Angeles (UCLA) og deltagere fra Memorial Sloan-Kettering Cancer Center og Weil-Cornell Medical College har vist, at hvis man fjerner kræftcellers adgang til glukose, så vil de faktisk dø. Når glukosen fjernes, svarer kroppen ved at producere frie radikaler, som ødelægger cellen. (1)

Kan du huske begrebet frie radikaler? Disse molekyler spiller en afgørende rolle i immunforsvarets offensive manøvrer til nedbrydning af infektioner og kræftceller. På den anden side udgør frie radikaler fra forurening, dårlig ernæring og stress en trussel for kroppen og kan bidrage til sygdom. Kroppen må opretholde en balance mellem produktionen af frie radikaler og antioxidanter (såsom C- og E-vitamin, selen og polyfenoler i grøn te), som neutraliserer frie radikaler.

 

Den enkle forbindelse mellem sukker og kræft

Holistiske læger har længe, ligesom jeg selv, anbefalet mennesker med kræft, ligesom dem der ønsker at forebygge kræft ved hjælp af ernæringsrettede tiltag (hvilket alle burde), at begrænse indtaget af hvidt sukker i kosten. Vi ved, at spiser man for mange lette kulhydrater, stiger niveauet af det glukose-transporterende hormon insulin i blodet. Det bidrager til gengæld til inflammation, som er kræftfremmende eller kræftfremkaldende.

Med en befolkning, hvor 2/3 er overvægtige og med en epidemi af diabetes, betyder det, at en stor del af befolkningen går rundt med så høje insulin-niveauer, at det er kræftfremkaldende. Derudover bidrager det høje blodsukker til at hæmme immunforsvaret, fremme svampevækst (en anden potentiel kræft-forårsager) og fremme et miljø i kroppen, hvor kræftceller stortrives.

Hvordan udsulter man så kræftceller, så de nedbryder sig selv? Det er indlysende, at man bør undgå fødevarer med højt sukkerindhold såsom slik (hvis man kan kalde det en fødevare), sodavand, frugtjuice (hvis det drikkes så kun ganske lidt fortyndet med vand), forarbejdede kornprodukter, såsom hvidt brød, kager, kiks, chips, hvide ris og søde sager i almindelighed. Og disse fødevarer er et stort problem for mange amerikanere (og danskere, red.)

 

Fuldkorns-ulven i fåreklæder

Der findes en fødevare, som ernæringsvejledere anbefaler, man indtager for at bekæmpe kræft, sukkersyge og overvægt. Men den barske sandhed er, at det er en ulv i fåreklæder. Jeg taler om fuldkornshvedeprodukter. Jeg ved, hvad du tænker: Fuldkorn indeholder fibre og komplekse kulhydrater, der burde reducere sukkeroptaget og ikke føre til store udsving i blodsukker og insulin-niveau.

Og det var også sandt for 50 år siden. Men i dag er hvedeprodukter så forædlede og/eller genetisk modificerede, at kulhydrat-indholdet har ændret sig og meget hurtigt nedbrydes til glukose.

Lad mig bevise det ved at kigge på det Glykæmiske Indeks (GI) for fuldkornshvede. GI-tallet er udtryk for, hvor meget en fødevare påvirker blodsukker og insulinniveauet. Jo lavere GI jo mindre påvirkning har maden på blodsukker og insulinniveauet.

Du er også nødt til at tage med i betragtning, hvor store mængder der indtages af de pågældende fødevarer (for eksempel har 1 portion mindre påvirkning end 2 portioner). Højeste og værste score har ren glukose med et tal på 100. 150 gram linser har et GI på 29; 2,50 dl appelsinjuice (usødet) scorer 50; 2,50 dl Coca-Cola scorer 63, og 2 skiver fuldkornshvedebrød har et GI på hele 71! (2) Og hvis du kan lide bagels, kan du få helt op til 95. (3)

Pointen er, at du ikke skal narres til at tro, at fuldkorn er superfood. Produkter af hvede giver ikke blot folk hængemave – men de fodrer også kræftcellerne.

 

Begræns kulhydrater for at begrænse kræft

Tyske læger har eksperimenteret med ketogen kost. Det er en meget kulhydrat-begrænset kost, som allerede nu ser ud til at have er vis succes i forhold til apopleksier. Alternative og ernæringsbaserede tilgange til kræftbehandling er relativt normale og mainstream  i Tyskland. Og den tidlige forskning viser visse fordele af denne kulhydrat-begrænsende kost. (4) Men der kræves meget mere forskning, inden denne form for ernæringsterapi kan anbefales til alle kræftpatienter. Ketogen ernæring kræver sundhedsfaglig supervision.

Så Dr. Warburg havde alligevel ret. Hans fremsatte teori om sukker-stofskiftet i kræftceller var måske mangelfuld, men præmissen var korrekt. Jeg anbefaler på det kraftigste, at man begrænser indtaget af hvede og enkle kulhydrater i din kost.

Dette er selvfølgelig endnu vigtigere, hvis du har en aktiv kræftsygdom eller tidligere har haft det. Basér din kost på grøntsager, proteiner fra bønner, nødder og frø (ikke peanuts for de indeholder aflatoxin, som er et potent karcinogen (kræftfremkaldende stof)), fisk og økologisk kød. Begræns indtaget af frugt.

Udsult de kræftceller – lad være med at fodre dem!

 

 

Referencer

1 Graham NA, Tahmasian M, Kohli B, Komisopoulou E, Zhu M, Vivanco I, Teitell MA, Wu H, Ribas A, Lo RS, Mellinghoff 1K, Mischel PS, Graeber TG.

Glucose deprivation activates a metabolic and signaling amplification loop leading to cell death. Mol Syst Biol. 2012 Jun 26;8:589. doi: 10. 1038/msb.2012.20

2 Hard Health Publications. Accessed July 8, 2012 at http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

3 ibid (same reference som foregående)

4 Schmidt M, et al. Effects of a ketogenic diet on the quality of life in 16 patients with advanced cancer: A pilot trial. Nutrition &Metabolism 2011;8:54.